Historik

 

Berget ovanför Rosenlund och Hvidfeldtsplatsen bildar en avsats till Stora Otterhällan och hade länge inget särskilt namn. Under en period kallades den helt enkelt Lilla Otterhällan. Berget låg öde i många år, tills det i 1800-talets mitt fick ge plats för en arsenalsbyggnad. Denna hade en borgliknande fasad som präglade stadsbilden i ett fyrtiotal år.

De flesta göteborgare minns den ståtliga borgen med den långa krenelerade mursträckan mot allén. Hur måleriskt verkade icke de rätvinkliga dubbletornen i hörnen, de tvenne infartstornen åt norr och det åttkantiga tornet på fasaden mitt år söder, från vilken vid högtidliga tillfällen den tretungade flaggan vajade!

Den väldiga byggnaden, vilken tjänstgjorde som tyghus och bevarade kanoner och annat krigsmateriel, uppfördes 1853-59 av fortifikationsbefälhavaren, överstelöjtnant August av Peterséns. Arbetsmanskapet bestod till största delen av fångar från skansen Kronan. Hela denna storslagna anläggning kostade cirka 250 000 daler.

Sedan regementet mot slutet av 1800-talet flyttade till Kviberg, var Arsenalens öde givet. Byggaren Richard Grauers hade i spetsen för ett konsortium köpt Lilla Otterhällan av Kronan för 300 000 kronor och 1895 bildade han och några andra Kungshöjdens fastighetsaktiebolag. Vid sekelskiftet nyreglerades området.

Vad kom då i stället på detta präktiga berg? En rad jämnstrukna hyreskaserner, som ju äro rätt acceptable.

Å sydöstra hörnhuset vid denna gata anbringades en kartusch med en bild av den forna Arsenalsbyggnaden, jämte följande inskription:

"På en del av det område varå stod det här förlagda Artilleriregementets Arsenalsbyggnad, är detta hus uppfört 1907"

Utanför själva Artilleribyggnaden, till vilken en backe, där Kungshöjdsgatan nu begynner, lågo några rödmålade magasinsbyggnader. Och äldre göteborgare erinra sig hellt visst Artilleriteatern häruppe på vilken amatörer av underofficersklassen spelade teater av hjärtans lust och i många fall lade i dager en scenisk begåvning, som skulle hedra åtskilliga skådespelare av facket.

Den forna borgen som alltså var artilleriregementets arsenalsbyggnad, kallades ochså Tyghuset. Ovan nämndda kartusch är den som idag sitter över våra entréer. Arkitekten till vårt hus har också gett huset en siluett med torn som kreneleringar som ska minna om Arsenalsbyggnaden.

(Delar av texten ovan är tagna ur "Det gamla Göteborg", Fredberg.)